Reisgids

Ut i Naturen i Nederland

Nederland voor Scandinaviërs

Samen met Det Rijven heb ik een reisgids over Nederland geschreven in het Noors: Ut i Naturen i Nederland. Overraskende opplevelser i landskap og historie. Met dit boekje willen we Scandinaviërs — want Denen en Zweden kunnen het ook uitstekend lezen — ervan overtuigen dat Nederland méér te bieden heeft dan alleen bollenvelden en de rosse buurt in Amsterdam.

Wij nemen ze mee naar landschappen die ze in eigen land niet kennen: het Waddengebied, de polders, het rivierenlandschap en de Deltawerken. Daarover vertellen we eerst in het algemeen allerlei wetenswaardigs. En om dat te illustreren hebben we in die gebieden elf fiets- en wandeltochten en één kanotocht uitgezet, waar de Noren, Zweden en Denen kennis kunnen maken met iets wat ze in dit kleine, drukbevolkte, platte landje niet verwachten: natuur. Niet zo grootschalig en stil als ze thuis gewend zijn, maar uniek.

 

Verder geven we een inleiding in de geschiedenis van Nederland — van de prehistorie tot de moord op Theo van Gogh — en proberen we een paar dingen te benoemen die typisch Nederlands zijn — van haring tot hasj. En natuurlijk ontbreekt een praktisch hoofdstuk met bezienswaardigheden, adressen en openingstijden niet.

 

Het boekje is prachtig vormgegeven door Nynke Kuipers en rijk geïllustreerd. Het heeft bovendien een handig ringbandje gekregen, waardoor je het makkelijk meeneemt op je fiets of in je rugzak. Het boekje is, met steun van de Stichting Stapel, uitgegeven in eigen beheer en is alleen via de speciale website van Ut i Naturen i Nederland te verkrijgen. Op de website kunt u ook virtueel door het boekje bladeren. Een prachtig (relatie)geschenk, waar u in heel Scandinavië mee aan kunt komen!