De Waffen-SS

Omslag Waffen-SS 

Gebonden, 800 pag.

ISBN: 978 90 6100 720 3

Prijs: € 49,50

 

Helemaal geen eliteleger

Over de misdaden van de Waffen-SS in de Tweede Wereldoorlog is al veel bekend. Dat deze organisatie, die van het begin af aan de reputatie had het eliteleger van de nazi’s te zijn, in feite een zeer multi-etnisch leger was, is lang niet zo bekend. Naarmate het op het slagveld slechter ging met de Duitsers, waren ze minder kieskeurig in het rekruteren van nieuwe vrijwilligers — en van vrijwllligheid was ook lang niet altijd sprake. De Deense historici Claus Bundgård-Christensen, Niels Bo Poulsen en Peter Scharff Smith hebben geprobeerd met dit boek het complete verhaal over de Waffen-SS te schrijven: van de begintijd, waarin het inderdaad een elitegezelschap was, via de oorlog, waarin ze vooral achter het oostfront gruwelijke misdaden pleegden, tot ver in de naoorlogse tijd, toen het beeld van de organisatie zelfs werd geromantiseerd. Een dikke pil, de dikste die ik ooit heb vertaald, maar bijzonder interessant!

De Deense pers was enthousiast:

‘Onderzoek en uitwerking op het hoogste internationale niveau’ (Berlingske)

‘Een meesterwerk, pakkend en goed geschreven’ (Politiken)

‘Wetenschappelijk grondig, en toch geschreven in effectieve, voor iedereen gemakkelijk toegankelijke taal’ (Jyllands Posten)

Ik ben benieuwd naar de Nederlandse recensies. En voor zo’n dik boek, met zoveel kaarten en foto’s erin, is € 49,50 niet te veel!

 


 

De eerste Nederlandse recensie is er, en hij is positief. Het online geschiedenismagazine Historiek vindt dat het boek terecht als standaardwerk wordt gepresenteerd:

„Ten eerste is De Waffen-SS zeer compleet: de geschiedenis van de Waffen-SS wordt beschreven van de opkomst (…) tot de ondergang ervan en berechting van de Waffen-SS’ers na 1945. Verder is de insteek op de genoemde thema’s origineel en verfrissend, en deze biedt een correctie op bestaande handboeken en artikelen over dit onderwerp. Ten derde hebben de auteurs uitgebreid, diepgravend onderzoek gedaan in een reeks internationale archieven (onder meer in (…) Nederland) en daarbij een keur aan recente secundaire bronnen geraadpleegd. Dit materiaal is keurig geannoteerd en daarmee goed controleerbaar. Ten slotte is het boek De Waffen-SS, ondanks zijn royale omvang, een goed leesbaar geheel. De auteurs slagen erin om de lezer te blijven boeien door analyse en anekdote in een prettige cadans af te wisselen.”

Lees hier de hele recensie!

 


 

De uitgever is Ad. Donker in Rotterdam.

 

De vertaling is niet eens veel dikker dan de Deense versie, en dat terwijl het Nederlands doorgaans veel meer ruimte nodig heeft: 800 om 784 pagina’s. Maar persoonlijk vind ik het Nederlandse boek mooier! Om een indruk te geven van de dikte (links Deens, rechts Nederlands):

Deens en Nederlands naast elkaar